2011-02-01 10:04:54• hírek • Szatmar.ro

Torres rekordösszegért a Chelsea-é

Hétfő éjszaka egy órakor véget ért Nyugat-Európában az átigazolási időszak (a tavasz-ősz rendszerű bajnokságokban szereplő csapatok még igazolhatnak új futballistákat, ám azokat nem nevezhetik az európai kupaküzdelmek tavaszi meccseire). Az utolsó nap legaktívabb klubja a Chelsea volt, amely csípőből kifizetett mintegy 90 millió eurót két játékosért. Nem garasoskodott a Liverpool sem, a vörösöknek 40 millió eurót sikerült elkölteniük.

A nap, sőt az egész átigazolási időszak legnagyobb durranása Fernando José Torres Sanz klubváltása volt: a Liverpool spanyol Európa-és világbajnoka 59 millió euróért szerződött a Chelsea-hez, ahová 2016-ig írt alá. Angol klub még soha ennyi pénzt nem fizetett egyetlen labdarúgóért sem, de hát Torres pedigréje sem akármilyen: a spanyol élvonalban 174 meccsen 75-ször volt eredményes az Atletico Madrid színeiben, a legmagasabb angol osztályban pedig 102 találkozón 65 alkalommal köszönt be a Liverpool ellenfeleinek.


Fernando Torres a következő években a Chelsea színeiben onthatja a gólokat
Fernando Torres a következő években a Chelsea színeiben onthatja a gólokat


A Chelsea azonban ezzel még nem elégedett meg, potom 30 millió euróért megvette a Benfica 22 éves brazil középső védőjét, David Luizt is. Fél év alatt Luiz a második brazil, aki ezt az utat járta be: a nyáron Ramiresért 22 milliót fizettek a londoniak a lisszaboniaknak. Hogy a „sasok" mekkora üzletet kötöttek Luizzal, megjegyezzük, hogy 2007-ben fél milliót fizettek érte a brazil Clube Vitóriának.

A Liverpool sem hagyta sokáig a bankszámláin megpenészedni a Torresért kapott milliókat: még pénteken 31 millió euróért leigazolta az Ajax uruguayi csatárát, Luis Suarezt, hétfőn pedig 40 milliót fizetett a Newcastle csapatának a 22 éves Andy Carrollért, aki első élvonali szezonjának első felében 11 gólt termelt. A Premier League klubjai mellesleg januárban 250 millió eurót költöttek új játékosokra...


Andy Carrollért egy vagyont fizetett a Liverpool
Andy Carrollért egy vagyont fizetett a Liverpool


Nem költöttek ilyen ilyen összegeket az olasz sztárklubok, ám mindenképpen ide kívánkozik, hogy a Juventus 2,5 millió euróért a nyárig kölcsönvette a 25 éves csatárt, Alessandro Matrit a Cagliaritól. Érkeztével kölcsönbe elengedte a 30 éves Amaurit a Parmához, és nem tartott igényt a 33 éves középső védő Nicola Legrottagliére sem, aki meglepetésre a Milanhoz került a nyárig ingyen. Aktív volt a bajnoki és BL-címvédő Inter is, amely hat millió euróért és Davide Santon játékjogának a feléért leigazolta a Cesena és az Ázsia-bajnok Japán bal szélső védőjét, Nagatomo Jutót.


Nagatomo marketing-szempontból biztosan nagy fogás, de az Inter szurkolók remélik, szakmai szempontból is az lesz
Nagatomo marketing-szempontból biztosan nagy fogás, de az Inter szurkolók remélik, szakmai szempontból is az lesz


Nem tartozik a topligák topcsapatai közé, de mindenképpen említésre méltó, hogy a visszatért a brazil Corinthiansba a Sporting Lisszabon 33 éves csatára, Liedson da Silva Muniz. Liedson nyolc év alatt 171 gólt szerzett a zöld-fehérek színeiben.

Zárjuk írásunkat a magyar szempontból legfontosabb klubváltással: Hajnal Tamás a Dortmundtól a Stuttgarthoz került kölcsönbe a szezon végéig. A 29 éves középpályás 89 Bundesliga-meccsen 13 gólt és 23 gólpasszt adott, ám az idén egyetlen bajnokin sem kapott lehetőséget a szárnyaló Dortmundban. A történelme legrosszabb szezonját futó Stuttgartnak szüksége volt egy irányító képességű, kreatív középpályásra (Hajnal ezzel a szintén egykori Ferencváros-játékos, Lisztes Krisztián kései örökébe léphet) és amennyiben sikerül bennmaradnia az élvonalban, akkor végleg leigazolja a 37-szeres válogatott labdarúgót.


Hajnalra Dortmundban nem számítottak, Stuttgartban megmentő lehet
Hajnalra Dortmundban nem számítottak, Stuttgartban megmentő lehet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: